Back to Top
A teljes termékkínálatunkat és a részletes termékinformációkat megtalálja webáruházunkban.
salus gyerekcipo icon

Gyermek lábbeli

Szupinált szandálok és cipők.

salus gyerekcipo icon

Segédeszközök

Mozgást segítő eszközök.

 salus otthoni apolas icon

Otthonápolási eszközök

Felfekvés, kötszerek, készülékek.

salus izuleti rogzito icon

Izületi rögzítők

Sport bandázsok, ortézisek.

salus kompresszio icon

Kompressziós terápia

Gyógyharisnyák, rugalmas pólyák.

salus gyogytorna icon

Gyógytorna

Terápiás gyógytorna foglalkozások.

salus gyartas icon

Gyártás

Korzett, ortopéd cipő, talpbetét.

salus maganrendeles icon

Magánrendelés

Gerincgyógyászati és ortopédia rendelések.

Otthoni betegápolás


Mikor hozzátartozónk, szerettünk megbetegszik, esetleg egy hosszabb betegség után kiengedik a kórházból és tartós otthoni ápolásra szorul, sokszor tanácstalanok vagyunk, hogy mivel tudunk segíteni a betegen illetve mivel tudnánk megkönnyíteni a saját ápolási teendőnket. Ehhez adunk egy kis segítséget, hogy könnyebben ki tudja választani az Önnek és a betegnek a legmegfelelőbb eszközt az ápoláshoz.otthoni betegápolás

Betegágyak, matracok

Betegágyak

Több funkciójú és méretű betegágyat forgalmazunk. Választásnál érdemes figyelembe venni az ágy magasságát, hozzáférhetőségét (körüljárható legyen), mozgathatóságát.

Matracok

Ágyhoz kötött betegnél szükség lehet felfekvést megelőző matracra, ami lehet szivacs illetve kompressziós.
Szivacs matrac: Az antidecubitus matrac lényege a megnövelt kontaktfelület által a nyomáselosztás valamint a szellőzés. A testsúly által kiváltott fizikai visszahatás a matracban nem jön létre, mivel a gúlacsúcsokban keletkező nyomófeszültséget a gúlaszerkezet a saját alapjára osztja le. A matraccal érintkező egész testfelületen egyenletes alátámasztás jön létre, ezáltal kielégítő marad a bőr capilláris keringése. A háromdimenziójú mélyprofil a matracfelületen egy vízszintes elmozdulást is elősegít, melynek a jótékony hatása a beteg testhelyzet változtatásakor nyilvánul meg. A beavatkozások során csökken az ápolószemélyzet fizikai megterhelése, illetve a betegre ható nyúzó-gyötrő hatás. Jelentős az egész matracfelületen működő cirkulációs önszellőzés. A gúlák között jelentős mennyiségű levegő marad, melynek útja minden irányban szabad. A hőmérsékletkülönbség, valamint a beteg mozgásának következtében az állandó levegőcsere biztosított. Alapanyaga speciális- egészségügyi célra kifejlesztett lágy, polyuretán hab, melynek sűrű rácsszerkezete biztosítja a tartósságát. Speciális kezelés miatt antifungális, antibacteriális hatással rendelkezik, 300 fokig hőkezelhető, autoclavozható. Indikáció: Felfekvés megelőzésére, kialakult felfekvés kezelésére érzéskieséssel rendelkező, járásképtelen, mozgássérült betegeknek, akiknek az állapota végleges.

Kompressziós matrac: Váltakozó nyomást biztosító felfekvés elleni rendszer. 12 perces ciklusidő és a 7 cm matracvastagság miatt elsősorban a felfekvés megelőzésére használható és javasolt. Kompresszorral ellátott változó nyomású matrac: a 130 db légbuborék légellátása két légúton történik. A légbuborékok egyik fele, majd 4 perc múlva a másik fele válik a beállított nyomásnak megfelelő keménységűre. Ezzel biztosítja, hogy a test egyes pontjai csak maximum 4 percig legyenek nyomás alatt, majd a keringés javítása érdekében tehermentesül a súlytól. A cél, hogy egy lágy masszázzsal csökkentsük a testfelületre nehezedő nyomást, mely javítja a vérkeringést és a vér oxigén szállítását.

Ezek közül a matracok közül némelyiket támogatja az OEP, így vényre is megtudják vásárolni a termékeket. Áruházunkban, szaküzleteinkben segítséget tudunk nyújtani a választáshoz, illetve a kezelőorvos tanácsát is kérjék a felírható eszközök tekintetében.

Matracvédők

A matracvédő abszolút megvédi a matracot a szennyeződéstől úgy, hogy közben a komfortérzetet nem csökkenti. Ezáltal a matracok élettartama többszörösére nő és jelentősen csökkenti a mosási költségeket. A vízhatlan fekvőfelületű termékcsalád több méretben és kivitelben elérhető ami megkönnyíti az ápolást.


higiéniás termékek

Higiéniás termékek

Egy beteg embernek nagy szüksége van a tisztaságra, jó komfort érzetre, mely biztosítása a legyengült szervezetnél a megelőzést is szolgálja.
Ebben segítségükre lehetnek az alábbi termékek:
- szájápolási termékek (szájápoló vattapálca)
- tisztálkodási eszközök (mosdató kesztyű, törlőkendő, mosdató krém)
- bőrápolási termékek (bőrápoló krémek, felfekvést megelőző krémek)

A beteg és a magunk védelmére helyezzünk hangsúlyt a fertőtlenítésre. Ehhez nyújtanak segítséget a felület fertőtlenítők és bőr fertőtlenítőszerek, melyeket üzleteinkben megtalál.


kötszerek

Kötszerek

Sebzés:

A bőr, nyálkahártya illetve az ezek alatti kötőszövet folytonosságának megszakadása. Ez történhet mechanikus (vágás), kémiai (marás), termikus (égés, fagyás), sugárzás okozta módon. Tehát a seb keletkezéséhez mindenképp valamilyen trauma szükséges. Ennek a folyamatnak az eredménye a seb. A sebzések közös jellemzője a sebfájdalom, vérzés (elsődleges, másodlagos). Következménye lehet fertőzés, szövetelhalás.

A sebkezelés célja:

a fájdalmat csökkentse, a sebváladékot fogja fel, az infekciók ellen nyújtson védelmet, a szagot csökkentse illetve szüntesse meg, megfelelő eredménye legyen, ne korlátozza a beteget a mozgásában.


Ma már többféle kötszer létezik melyekkel a különféle sebeket célzottan tudjuk kezelni. Az optimális kötszer jellemzői: a kötéscsere nem okoz a betegnek traumát, nem marad a sebben kötszermaradvány az eltávolításkor, nem tartalmaz toxikus elemeket, kizárja a sebfertőzés gyakoriságát, felszívja és magában tartja a váladékot, minimálisra csökkenti a kötéscserék gyakoriságát.

A kötszereknek több csoportja létezik:
- száraz sebfedők: mull pólyák, steril mull lapok, flíz sebfedő lapok, sebfedő párnák, több rétegű hajtogatott mull lapok
- Impregnált sebfedők: nedvszívó, sebtisztító lapok (Mesorb, Vliwazell)
- szigetkötszerek
- száraz sebtisztító lapok

Intelligens kötszerek:
- Alginát: Alga rostok (tengeri alga Kálcium-rost). Gél formája miatt optimalizálja a sebgyógyulást.A Kálcium elősegíti a hemosztázist. Nedvszívó és nedv tartó. Jelentős váladék megkötés. Másodlagos kötést igényel
- Hidrololloid: Főként cellulóz tartalmúak. Légáteresztő. Hatékony, gyors nedvszívás: a sebváladékkal érintkezve a hidrokolloid kötszer elgélesedik. 2cm-el érjen túl a sebszélen!! Anaerob fertőzött sebek esetén óvatosan!
- Hidrogél: Sebkitöltő zselé (v. lap forma) Segíti a sebtisztítást Segíti az élettelen szövetek autolízisét. Necrotikus és fertőzött sebeknél. Vizet ad le v. köt meg. Sekunder (másodlagos) kötést igényel.
- Film kötszer: film lap
- Poliuretán hab: Poliuretán, hidrocelluláris, lágy szilikon és hidropolimer kötszer. Közepesen erősen váladékozó sebekre!
- Impregnált-ezüst: Antiszeptikus. 2-3 hétig alkalmazható. Jól kombinálható. Aktív szén: Szagmegkötés, jól kombinálható. Antiszeptikus! Csere ha a kötszer „kifehéredik”.

A sebkezelést mindig a legnagyobb pontossággal és fertőtlenítéssel kell végezni, hogy minél kevesebb lehetőség legyen a seb elfertőződésére illetve a magunk védelme is fontos szempont. Ehhez szükség van a kéz fertőtlenítésére, a seb kíméletes tisztítására és fertőtlenítésére. A fertőtlenítőszerekkel szemben támasztott követelmény, hogy széles antimikrobális hatású legyen (baktericid, virucid, fungicid), bőrvédő, környezetkímélő, egyszerű felhasználású legyen.


inkontinencia

Inkontinencia termékek

A vizelési inkontinencia a vizelet húgyhólyagból történő akaratlan távozását jelenti. Az alapján, hogy a vizelet ürülése milyen körülmények között következik be, a betegségnek több formáját különböztetjük meg.

Stressz inkontinencia: A betegség leggyakoribb formájában a húgyhólyag záróizma nem elég erős ahhoz, hogy ellen tudjon állni annak a nyomásemelkedésnek, ami erős hasprésnél (tüsszentés, köhögés, nagy súly felemelése, menopauza, kismedence izomzatának gyengesége) lép fel.

Túlfolyásos inkontinencia: Idős embereknél gyakori, ebben az esetben a húgyhólyag olyan méretűvé nő, hogy nem képes visszatartani a felgyülemlő vizeletmennyiséget és egyszerűen túlfolyik. Gyakran cukorbetegség, krónikus alkoholizmus, prosztata megnagyobbodás vagy gerincvelő sérülés következménye.

Sürgető vizelési inger: A húgyhólyag akaratlan összehúzódása következtében ellenállhatatlan vizelési inger keletkezik. Húgyúti fertőzés (felfázás) is okozhatja.

Gyógyszer által okozott inkontinencia: Helytelen időben, lefekvés előtt bevett vízhajtó vagy nagyon erős altatók okozhatnak éjszakai inkontinenciát.

Sok módszer létezik arra, hogy könnyebben boldoguljunk az inkontinenciával. Lehet kezelni gyógyszeres vagy műtéti úton, de nem szabad megfeledkezni a segédeszközökről és segédanyagokról sem, amelyek segítségével lehetőség nyílik az aktív életre, a társadalmi életben való részvételre illetve a tartósan fekvő beteg komfortérzetének javítására.

Az inkontinencia súlyosságához mérten, különböző nedvszívó képességű termékek ajánlottak. Ilyenek a betétek, melyek 150ml-2400 ml befogadóképességű illetve a nadrágpelenkák melyek 4890 ml-ig képesek a vizelet felfogására. Ezek a termékek OEP támogatottak így a kezelőorvos tanácsát érdemes kérni.

Sajnos előfordul, hogy olyan súlyos betegségről beszélünk, ahol már nem megoldás a betét, a nadrágpelenka használata, ezért más segédeszközre van szükség. Ilyenek a katéterek, sztóma zsákok. Ezen termékek is megvásárolhatók áruházunkban és szaküzleteinkben, ahol szakdolgozók segítséget adnak a termékek bemutatásában és használatában.

Egyszer használatos betegalátétek

Egyszer használatos alátétek 100%-ban nem feldolgozott cellulózőrleményből készülnek ami által nagyon magas nedvszívó képességgel rendelkeznek. Kiegészítő ágy és ágynemű védelmet biztosít a nedvesség ellen. Tökéletes pelenkacsere folyamán.


diagnosztikai eszközök

Diagnosztikai eszközök

A gyógyászati segédeszközök körébe tartoznak az inhalátorok és olyan diagnosztikai eszközök, melyekkel kontrolálhatjuk vérnyomásunkat, vércukorszintünket.

Mi a vérnyomás?

A vérkeringés fenntartásához szükséges a vérnyomás. A vérnyomás a keringési rendszerben a vérnek az erek falára kifejtett nyomása. Tehát a vérpálya központi és környéke közötti különbség. A vérnyomás határ vagy célértékei a magas vérnyomást kísérő betegségektől is függenek. Általánosságban megállapítható, hogy 140/90 Hgmm alatti vérnyomásra kell törekedni. Cukorbetegségben vagy metabolikus szindrómában (összetett anyagcsere zavar), továbbá szív és érrendszeri betegségekben az a cél, hogy a vérnyomás értéke 130/80 Hgmm alatt maradjon. A vérnyomást rendszerint valamelyik karon mérik, felfújható mandzsettás vérnyomásmérő segítségével. Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés érték), a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja (diasztolés érték) A diagnózis felállításához, egyetlen magasabbnak mért vérnyomásérték nem elegendő. Mivel a vérnyomás a nap során állandóan változik, ezért a diagnózist több vérnyomásmérés alapján állítják fel. Orvosa megkérheti Önt arra, hogy rendszeresen mérje az otthoni vérnyomását és jegyezze fel ennek értékeit. Üzleteinkben többféle vérnyomásmérőből választhat, melyek orvostechnikai, kalibrált eszközök.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség (diabetes mellitus) a glükóz feldolgozási zavara, aminek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy az inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), relatív inzulin hiány vagy mindkettő. Az inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin nélkül nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, és ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit. A cukorbetegség (diabetes mellitus) a glükóz feldolgozási zavara, aminek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy az inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), relatív inzulin hiány vagy mindkettő. Az inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin nélkül nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, és ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit.
Cukorbetegek esetében az éhomi vércukor értéknek nem szabad meghaladnia a 6 mmol/l éréket, az étkezés utáni vércukorszint határértéke 7,5 mmol/l. A betegség kiderítése illetve kontrolálása miatt van szükség a vércukor mérésére. Főleg cukorbetegek esetében fontos a rendszeres mérés. Többféle vércukorszint mérő van forgalomban, melyek között OEP által támogatott termék is van. Kérjen tanácsot, segítséget üzleteinkben.


inhaláció

Inhaláció

A szó magyarra fordítva belégzést, belélegeztetést jelent. Orvosi értelmezésben: gőzök, gázok, porlasztott folyadékok vagy porok belélegzése.

Szervezetünknek csak azt a részét kezeljük, amelynek szüksége van a terápiára: a légutakat. Míg a szájon át szedhető gyógyszerek a gyomorból vagy az emésztőrendszer más szakaszaiból szívódnak fel és a vérárammal eljutnak szervezetünk minden részébe, oda is, ahol nincs szükség rá, hogy kifejtsék hatásukat. Az inhalációs terápia célja a gyógyító szerek (ez lehet orvosi javaslatra gyógyszer vagy egyszerű fiziológiás sóoldat is) hatékony bejuttatása a tüdőbe, légutakba. Az inhalátor a porlasztott folyadék (aeroszol) bevitelére szolgál az alsó és felső légutakba. Az inhalátor kompresszorból és porlasztófejből áll. A kompresszorral előállított sűrített levegő a porlasztófejben lévő folyadékot a rendkívül kis átmérőjű fúvókákon átnyomva apró szemcsékre porlasztja, ezáltal keletkezik az aeroszol, amely a porlasztófejből kilépve ködnek látszik. Az aeroszol a légutakba kerülve ott kicsapódik, ezáltal fejti ki hatását.

Többféle (ultrahangos, kompresszoros) inhalátor létezik, melyek közül némelyik termék OEP támogatott. Üzleteinkben szakképzett kollégák segítenek az inhalátor kiválasztásában.